Numrat e Thjeshte

Numrat e thjeshte jane  numra te plote me te medhenj se 1, te cilet kane  faktore 1 dhe veten e tyre.

qese plastike

Numrat e thjeshte plotpjestohen vetem nga numri 1 dhe nga vetia e tyre.

Le te fillojme nga seleksionimi i numrave te thjeshte.

 

Numrat e thjeshte

 

Numri 2 eshte numer i thjeshte, Numri 3 eshte i thjeshte, numri 4 eshte i perbere (2×2), numri 5 eshte i thjeshte, numri 6 eshte i perbere (2×3) etj….

 

Numrat e thjeshte deri ne 229.

 2  3  5 7  11
 13 17  19 23  29
31 37  41 43  47
53 59  61 67   71
73 79  83 89   97
 101 103  107 109   113
 127 131  137 139 149 
 151 157 163 167 173
 179 181  191 193 197 
 199 211 223  227 229 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shembuj:

  • A eshte numri 8 numer i thjeshte? JO, sepse plotpjestohet me 2 dhe me 4
  • A eshte numri 71 numer i thjeshte? PO, sepse plotpjestohet vetem nga numri 1 dhe 71. 

qese plastike

Copyright © detyra.al