Pesekendeshat

Pesekendeshat kane 5 brinje dhe 5 kende. 

 

 

Pesekendeshat mund te jene te rregullt ose te crregullt.

 

pesekendeshat

Pesekendeshi i rregullt quhet pesekendeshi qe ka 5 brinje te barabarta dhe pese kende te barabarte.

 

 

 

qese plastike

 

 

pesekendeshCrregullt

Pesekendeshi i crregullt quhet pesekendeshi qe ka 5 brinje  dhe 5 kende  te cfaredoshme si ne figuren e mesiperme.

 

 

Shuma e kendeve te pesekendeshit eshte 5400.

 

Ne pesekendeshin e rregullt secili kend eshte 1080,  dmth 5 x 108 = 5400.

 

 

peskendeshshs

Masa e kendit ne qender te pesekendeshit te rregullt eshte 720

 

 

 

 

Kjo lule formon nje pesekendesh te rregullt

Kjo lule formon nje pesekendesh te rregullt

 

 

 

Pesekendeshi ne Amerike "Pentagoni"

Pesekendeshi ne Amerike “Pentagoni”

qese plastike

Copyright © detyra.al