Numrat Cift dhe Numrat Tek


Numrat Cift dhe Tek (Te plote)

 

Numrat cift jane numrat ,…-8, -6, -4, -2, 2, 4, 6, 8, 10, 12,… 

Cdo numer cift eshte “nje me pak” ose “nje me shume” se nje numer tek.

Numrat tek jane numrat …,-7, -5, -3, -1, 1, 3 , 5, 7, 9, 11, 13,…

 

Si ta dallojme nje numer tek ose cift?

Metoda 1. Shikoni shifren e fundit te numrit. Nese ajo shifer eshte 1, 3, 5, 7 ose 9 atehere ai numer eshte tek.

Shembull 1. Numri 337 eshte numer tek sepse shifren e fundit e ka 7.

Nese shifra e fundit e numrit eshte 0, 2, 4, 6 ose 8 atehere ai numer eshte cift.

Shembull 2. Numri 800 eshte numer cift sepse shifra e  fundit eshte  0.

 

Metoda 2. Nese numri nuk mund te pjestohet me 2, atehere ky numer eshte numer tek. Ne te kundert eshte numer cift.

Shembull 1. Marim numrin 33.    —->   33 : 2 = ?  numri 33 nuk pjestohet me 2 prandaj 33 eshte numer tek

Shembull 2. Marim numrin 22.    —->   22 : 2 = 11  numri 22  pjestohet me 2 prandaj 22 eshte numer cift.

 

 

Numrat Cift deri ne 100.

 Numrat Cift  
 2 4 6 10
 1214  1618  20
2224 2628 30
 3234 3638  40
 4244  4648  50
 5254  5658  60
 6264 66 68 70 
 727476 78 80 
 8284  8688 90 
 929496 98 100 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numrat Tek deri ne 99.

 Numrat Tek  
 1 3 57 9
 1113  1517  19
2123 2527 29
 3133 3537  39
 4143 4547  49
 5153  5557  59
616365 67  69
 717375 77  79 
 8183  858789 
 919395 97 99 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © detyra.al